12 Şubat 2013 Salı

KOMPLE AMBALAJ ÇÖZÜMLERİ

 Manisa Organize Sanayi bölgesindeki bazı “yabancı sermayeli” şirketlerin, oluklu mukavva ambalaj satın alınması, depolanması, dolum ve ambalajlama ile sevkiyat operasyonlarını dışarı atmaya başladıklarını duydum ve çok sevindim. Aşağıda açıklamaya çalışacağım Nefab’ın benzerini kurulmaya zorlamışlar.

Geçmişte, bir TV, bir buzdolabı ve bir otomotiv üreticisine benzeri öneriyi “bizzat” götürmeme rağmen olumlu netice alamamış idim.  Büyük bir marka buzdolabı üreten şirkette çalışanlar, buzdolabından anladıkları kadar; ambalajdan da anladıkları yanılgısını taşıyorlar. Böyle yanılgıların yalnızca OEM’de olduğu sanılmasın. Bir tekstil yan sanayi şirketinde ise seçilen “koli açna, ve tabanını bantlama” ekipmanı o kadar hatalı idi ki, sonunda özel ebat ve şekilli palete dizilmiş ürünleri almak zorunda kaldılar. Yani maliyetleri arttı.

Geçen yıl, İzmir’deki  bazı şirketler için Nefab, ( www.nefab.com.tr ) bizden teklif istediğinde konuyu tekrara hatırladım. Web sayfasından, daha detaylı görebileceğiniz gibi, Nefab, orijinal olarak bazı ambalaj malzemelerini üretmek üzere kurulmuş ve zamanla; ambalaj çözümleri sunma yoluna gitmiştir. Faaliyetlerini özetlemek gerekirse;
  • ambalaj kullanıcılarına danışmanlık yapmak
  • onlar adına malzeme satın almak, kalite kontrol, stoklama, ambalajlama hizmetleri
  • gerektiğinde dizaynır gibi çalışma ve ürün/hizmet tasarlama
  • ambalajlama maliyetlerini düşürme …
gibi esas başlıklarda hizmet veriyor. Çeşitli tedarikçiler ile, büyük miktarlı alım anlaşmaları yaptığı için, daha ucuza satın alma imkanları ve yılların deneyimleri ile iş yapma avantajları mevcut görünüyor. Nefab’ın ne yapmak istediğini, en kolay aşağıdaki resim açıklıyor.



















Nefab’a benzer anlayışı güden başka şirketler de var. Bunlardan bir kaçının adresleri şöyledir:

Son ambalaj fuarında, PSC’yi ( www.pscturkey.com.tr ) tanıdım. Tamamen ambalajlama hizmetine odaklanmışlar. Yapmaya çalıştıkları hizmeti “bir telefonunuz yeterlidir, gelip alır, her şeyi paketler her yere göndeririz” sloganıyla özetlemişler.

Nefab’dan farklı olarak, bu şirketler, işi daha dar tutmuşlar. Mesela Crown Hill ağırlığını ambalajlama ve lojistiğe vermiş. Bir diğeri, hızlı teslimata ağırlık vermiş. Bu türlü iş yapanlar, nedense, adlarında “complete pack…” kelimelerini kullanmışlar. Bu durum biraz karışıklık da yaratıyor.

Komple ambalaj çözümleri başlığı ile ambalaj makinesi satmaya ağırlık verenlerde var. Bunlardan biri PP Packaging ve adresi:
PP, çember, streç gibi makine ve malzemelere odaklanmış görünüyor.

İşi, Nefab’dan daha geniş tanımlayan kurumlarda mevcut. Bunlardan ITW ( www.itw.com  ) hem ambalaj makine ve malzemelerini hem de ambalajlama hizmetlerini verdiği gibi; bu ürünlerin gıda, inşaat ve sağlık gibi bambaşka uygulamalarını da üretmekte ve satmaktadır. ITW, kobi tabir edilebilecek üreticileri içinde barındıran bir dev. İçinde ülkemizden bir kağıt esaslı köşebent ve bir hava torbası (big bag gibi) üreticisi de var.

Bana göre, sanki Nefab’ın yaptığı en doğru iş tanımı gibi görünüyor. Ambalaj sektörü açısından bakarsak, üretilen ambalajın, şu yada bu şirket tarafından üretilmiş olması artık fazla önem taşımıyor. Herkeste benzeri makineler, benzeri hammaddeler ve beceriler var. Önemli olan, servis (zamanında teslimat, az adetler, kurulu seperatör, vs) oluyor. Zaten servis nedeniyle, levha işleyen atölye sayısı giderek artmaya devam ediyor. Büyük fabrikaların, servise odaklanması imkansız. Birilerinin bu işleri yapması gerekecek. Yerli Nefab’ların gelişeceği günleri, yakın zamanda göreceğiz. Buna eminim. Umarım çok büyük otomotiv, TV ve buzdolabı üreticilerimiz (vb sektörler) gidişatı bir an önce görüp; yapmaya çalıştıkları (ve yaparken hem ambalaj üreticilerine hem de kendi ürünlerine ekstra maliyetler yükledikleri) işlerden bir an önce vazgeçip-ambalajlama uzmanlarına  teslim olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder