28 Şubat 2013 Perşembe

Katlama Yapıştırma Makineleri üzerine

 International Paper Board Industry dergisinin,  2012 nisan sayısının, 74’ncü sayfasında  (http://www.thepackagingportal.com/Portal/Viewer.aspx?baseUrl=/mags/ipbi/1204/&issueId=163&issueName=1204&searchTerm=&pageNumber=1&issueTitle=International Paper Board Industry - April 2012 )
katlama yapıştırma makineleri kıyaslanırken (veya alım kriteri olarak) şu özelliklere bakılması tavsiye edilmektedir:
1)Ayar kolaylığı: Ayar, en az sayıda alet-edavat yapılmalıdır. Makinenin bütün parçalarına ulaşabilme, şaftların arasında yeterli boşluk olması ve gerektiğinde bu boşluklara özel aparatların bağlanabilmesi gerekir. Ayrıca kullanılmayan aparatın, makineden sökülmesi şart olmamalı ve kullanılmaz halde makine üzerinde kalması tercih edilmektedir.
2)Yapıştırıcı tankının kapasitesi: İlave yapıştırma kafaları konulması durumunda, tank kapasitesi yeterli olmalıdır.
3)Besleme ünitesi: Yalnızca kulak yapışan kutu modelleri dışındaki kutu şekillerinin doğru şekilde beslenmesine müsait olmalıdır.
4)Makine hızı:  Makinenin metre hızı, katlama ve tutkallama bölümlerinde kaç kutu olacağını belirler. Hız, kutuların düzgün paketler halinde kurutma ünitesine girmesini temin etmelidir. Yine aynı şekilde kurutma çıkışında, paketi alma ile yeni paketi çıkışı arasında yeterli boşluk bulunmalıdır.

Ben bunlara  üç  faktör daha eklemek gerektiğini düşünüyorum:
5)Yapıştırılacak kutu tipleri: Makineden ne kadar çok çeşitli kutuyu yapıştırmasını beklerseniz; fiyatı o kadar artar ve model dönüşleri uzar. Yalnızca 3 noktalı yapıştırma yapacakken; elimizde bulunsun diye  4 veya 6 noktalı makine almamak gerekir. Benzer şekilde, elinizde 160 cm genişliğinde özel kesim makinesi varken; bundan daha geniş mesela 240 cm yapıştırma makinesi almak hatalıdır.
6)Ayar süresi:  Gerçek durumda  üretilecek spesifik kutu tip ve ölçüleri esas alınarak makine seçilirse, ayar süresi kısalır.
7)Sipariş büyüklükleri:  Az sayıdaki siparişler için çok modern makine almak hatalıdır. Modern ve hızlı makineler ancak büyük siparişler ile iyi sonuçlar üretecektir. Kısa siparişler çalışılacaksa, makinenin hızından ziyade ayar süresinin kısalığı esas alınmalıdır.

Bu açılardan baktığımda, ülkemizdeki çok sayıda katlama yapıştırma makinesinin yanlış değerlendirmeler sonucu alındığını düşünüyorum. Bu  kanaate, Avrupa’nın tersine çok sayıda katlama yapıştırma yapan fasoncu olmasından dolayı varıyorum.  Büyük ambalaj üreticileri, önce modern-hızlı yapıştırma makinesi yatırımı yapıyorlar, sonra ayar sürelerinin uzunluğu ve sipariş sayılarının azlığı nedenleri ile yapıştırma işlerini fasona kaydırıyorlar.

Az sayıdaki siparişler için benim bildiğim iki çözüm var. Başka çözümleri bilen okuyucuların, bana da bildirmesini rica ediyorum.
Bunlardan ilki, (eski adı Andrew & Suter ) şimdi BCS British Converting Solutions Ltd’in  MultiNOVA2 adlı makinesidir.
(http://www.thepackagingportal.com/Portal/Viewer.aspx?baseUrl=/mags/ipbi/1302/&issueId=218&issueName=1302&searchTerm=&pageNumber=1&issueTitle=International Paper Board Industry - February 2013) (veya International Paper Board Industry dergisinin,  2013 şubat  sayısının, 32’nci  sayfasında )
Makinenin videosu,  http://www.andrewsuter.co.uk/multinova_video.html  adresinden izlenebilir. Ve spesifikasyonlarına    http://www.autobox.co.uk/pdfs/multinova_pdf.pdf  adresinden ulaşılabilinir.  Bu makine yalnızca dip kilit ve kulak yapıştırmalar için uygun. Ülkemizdeki seramik ve gıda ambalajlarının büyük çoğunluğuna hizmet verebilecek durumda. Öte yandan Andrew & Suter’in geçmişte sattığı, “MultiNOVA gluer” adlı makinenin videosu aşağıdaki linkten izlenebilir.
Bu makinede ilginç olan husus ise, “pre-folding” ünitesidir. Dört nokta yapışacak ambalajları önce öndeki  kulakları katlanmakta, diğerleri ise MultiNOVA tarafından katlanmaktadır.  Corrugated 1998 Paris fuarında Andrew & Suter’i ilk gördüğümde, makinenin önünde kurutma ünitesi yok idi.
Lamina’nın MultiNOVA2’ye benzer makinesinin adı ise “Crash Lock Gluer”dir ve
adresinden detaylarına bakılabilir.  Lamina, bu makine için elle yapıştırmadan otomatik yapıştırmaya geçiş için düşük yatırımlı iyi bir adım diyor.
Azalmaya devam eden sipariş sayıları için yukarıdaki makineler iyi çözümler olarak görünüyor.

Büyük siparişler için ülkemizde iki tane üretici biliyorum. En önemlisi kuşkusuz Duran Makina’dır. (http://duranmakina.com/tr/homepage.html )
Çok değişik kutu modellerini dahi yapıştıran makineleri bulunan Duran Makina, ihtiyaca özel makineler de yapmaktadır.  Son yenilikleri, en başta verdiğim linkten okunabilir. İhtiyaca göre makine hususu,  çok önemlidir. Makinecinin hem geliştirme kabiliyeti&birikimi&tecrübesi hem de  esnek olması  gerekir. Ucuz  makine üretenlerde   bu nitelik yoktur. Raf ambalajlarında ürün geliştirme, yapıştırma makinesinin “yapabilecekleri”  ile sınırlıdır.

Uzak doğu makinelerin, yerli muadillerini ise Demirağ Makina üretmektedir.
Çin’den, Tayvan’dan makine almayı düşünenler için iyi bir alternatif olabilir.

Toparlamak gerekirse, yüksek tirajlı siparişler için iyi makine olsun deniyorsa, Duran’ı, ucuz olsun deniyorsa Demirağ’ı  tavsiye ediyorum.  Tiraj yok ise,  MultiNova gluer veya Crash Lock Gluer gibi bir makine iyidir.

1 yorum: