23 Haziran 2013 Pazar

Türk Oluklu Mukavva Yazılımları

2012 yılında 1.772 bin ton satış gerçekleştiren, Türkiye oluklu mukavva ambalaj sektöründe; 130 kadar oluklu hattı bulunmaktadır. Hatların ancak yarısı 2 m ve üzerinde çalışma genişliğine sahiptir. Çok sayıda oluklu fabrikası olması, yazılım ihtiyacını arttırmıştır. Bu durum, piyasada iş yapan Türk asıllı oluklu yazılım şirketi sayısını beşe çıkmasına neden olmuştur. Türk yazılım şirketleri, yalnızca oluklu fabrikalarına hizmet vermeyip; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerdeki toplam sayısı 400’den fazla olan atölyelere de (sheet plant) program sağlamaktadırlar.

MomentSoft
En bilinen oluklu yazılım şirketi MomentSoft’dur. www.momentsoft.com adresinden sitesi görülebilecek olan şirket oluklu sektörüne yönelik ERP ve Otomasyon çözümleriyle oluklu sektörünün önde gelen IT firmasıdır. 20 yıla yaklaşan sektörel deneyimi sahip olan firmada 15 kişilik yazılım ekibi görev almaktadır. NTN Oluklu Mukavva Üretim Yönetimi Sistemi ile siparişten sevkiyata uzanan kurumsal kaynak planlama sistemi ile bu sistemle entegre çalıştırılan ve işletmedeki oluklu dahil tüm konfeksiyon makinalarından anlık üretim verilerini toplayan Digitor Makina Otomasyonu Sistemi’ni geliştiren bir firmadır.

NTN Oluklu Mukavva ERP Sisteminin esasları şöyledir:
1.   Kurumsal Akıl
a.    İleri düzeyde sektörel deneyime sahip referanslarımızın tüm beklentilerini karşılayan kurumsal platform
b.    Değişik ölçeklerde ve bölgelerde firmalara uyum esnekliği
c.    Deneyimli eğitmenler sayesinde, kısa sürede devreye alma ve katma değer sağlama
2.   Güncel Teknoloji ve Kullanıcı Arayüzleri
a.    Tek Server ile tüm kullanıcılara hizmet sayesinde işletme giderlerinin düşürülmesi
b.    “Active Directory” standart altyapısı ile kullanıcı-kullanım güvenliğinin sağlanması
c.    Aynı anda çoklu modül ve aktif form/ekran kullanımı
d.   MS SQL Veri Tabanı Sunucusu üzerinde azami Güvenlik ve Hız
e.    Modern, estetik ve fonksiyonel kullanıcı arayüzleri ile kullanım kolaylığı
3.   Geliştirilmiş Fonksiyonlar
a.    Çok dil, çok para birimi, çok lokasyon seçenekleri
b.    Firma bazında ürün fiyat listeleri
c.    Hızlı ve kolay liste Sipariş Girişi
d.   Etkin, Basit ve Yönlendirici Ürün Tanımlama Sekmeleri
4.   Farklılıklar
a.    Çok lokasyonlu grup firmaları için birbirine uyumlu akış ve raporlamaların sağlanması
b.    Termin Tarihine bağlı Otomatik Kapasite Kontrol
c.    Alternatif üretim rotası ve maliyet bilgisi ile stratejik sipariş yönlendirme
d.   İstenen termin tarihine uygun sipariş yerleştirme kolaylığı (Gantt Chart)
e.    İleri ve/veya Geri doğru makina planlama
f.     Otomatik Kombine oluşturma
g.   “Online Help” destek ve Yardım Masası
h.   Özel Yönetim Raporları
i.     Dinamik Raporlama ile etkin filtreleme ve raporlama seçenekleri

Digitor Makina Otomasyonu
Digitor Makina Otomasyonu, Oluklu ve Konfeksiyon Makinalarından Veri Toplama, Ölçme ve Değerlendirme Sistemi’dir. Digitor Makina Otomasyonu Sistemi üretim hattındaki tüm makinalardan kesintisiz ve anında veri toplama işlemini gerçekleştirerek; verinin hatasız ve güvenilir bir şekilde elde edilmesini, verilerin bilgiye dönüşümünün sağlanmasını ve bu bilgilerin yönetimin karar almasını kolaylaştıracak nitelikte sunulmasını sağlar.
NTN ERP Sistemi ile entegre çalışan Digitor sayesinde “Shop Floor” verileri, anlık makina performansları, gerçekleştirilen ve planlanan işler, fiziksel ve zamansal makina ölçüm değerleri, duruş süreleri ile fire adetleri ve nedenleri internet üzerinden kolaylıkla izlenebilmektedir.

Digitor’un başlıca özellikleri:
a.    Barkodlu bobin stok yönetimi
b.    Sipariş bazında bobin kullanım bilgileri (Upgrade/Downgrade)
c.    Barkodlu yarı mamul ve mamul stok yönetimi
d.   İşletmedeki paletlerin anlık takibi (WorkInProcess)
e.    Üretim fireleri ve makina duruş nedenleri
f.     Gerçek zamanlı makina brüt/net çalışma performans indeksleri
g.   Üretilmiş, Anlık ve Planlanan iş yükleri ve olası dar boğazların önlenmesi
h.   İkame makinalar ve alternatif rotalar ile üretimin kesintisiz sürekliliğinin sağlanması
i.     Sipariş bazında fiili maliyet hesabı
j.     Fiili üretim maliyeti hesabı ile ön/fiili maliyet hesabı karşılaştırma

Teknokom
İkinci en çok kullanılan oluklu yazılımı, üreten şirket Teknokom’dur. www.teknok.com  adresinden de anlaşılabileceği üzere; Teknokom, oluklu mukavva yazılımlarının yanı sıra çeşitli üretim takip yazılımları, ecza deposu uygulamaları, iş yönetim sistemleri ve e-trade üzerine de çalışmalar yapmaktadır. 26 yıllık geçmişi olan Teknokom’un, oluklu yazılımının adı Temos’dur.
Temos, bir oluklu mukavva ambalaj şirketinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış ERP yazılımıdır. Hammaddenin satın alınmasından, fatura kesilmesine kadar olan süreç; barkodlar vasıtasıyla kontrol edilmektedir.

Programın Ana Hatları:
  • Hammaddenin gelişinden, yüklemeye dek prosesin izlenmesi
  • Stokların (hammadde, yardımcı madde, yedek parça, yarı mamul, mamul) barkodla takibi
  • Ürün tanımı ve üzerinde yapılan değişikliklerin esnek ve hatasız takibi
  • Tanımlı ürünlerin; satış, planlama, üreim, kalite kontrol ve sevkiyat aşamalarında gösterilmesi
  • Otomatik kombine seçeneği
  • Makine iş yükleri, kapasite kullanımı, teslim tarihi doğrultusunda planlamacıya tavsiyeler
  • Üretim planına uygun malzeme ihtiyaçlarının belirlenmesi
  • Fason üretimin planlanması
  • Siparişlerin üretim aşamalarında detaylı takibi
  • Yarı mamul ve bitmiş ürünlerin barkodla izlenmesi
  • Kamyon kapasitesi ve teslim tarihine göre yükleme planı
  • El terminalleri ile sevkiyat
  • Kalite belgesi
  • Muhasebe ve finansman kayıtlarının online yapılması

Tet
Küçük ve orta büyüklükte çok sayıda müşterisi olan Tet Bilgisayarın, www.winoluklu.com  adlı sitesinden görülebileceği, oluklu yazılımlarının yanında, ofset yazılımları da gerçekleştirmektedir. 1985 tılında kurulan Tet Bilgisayar, 1993’den beri yazılım geliştirmektedir. İlk oluklu yazılımını 2000 yılında piyasaya süren Tet, daha sonra ofset ve kağıt sektörlerine yönelik programlar geliştirmiştir. . “Tetworks” ve “Tetonline” adlı iki versiyonları bulunmaktadır. Oluklu mukavva sektörüne yönelik yazılımlarına, prensip olarak muhasebe/finans modülü koymayan Tet, bu modül haricindeki satın almadan-planlamaya, kombineden-sevkiyata her şeyi sunmaktadır.
İlk kurulduğu yıllarda çeşitli elektronik şirketlerin yedek parça ve ürünlerini satmaya başlayan Tet, bu türlü servis hizmetlerine devam etmektedir. 2011’de ilk kez yazılım ihracı gerçekleştiren firma, “iş zekası” adını verdiği, üsste şeması bulunan uygulama ile çok farklı programları aynı anda çalıştırmakta ve bütünleşik raporlar almaktadır. Bu yazılım ile büyük kuruluşların yönetiminin daha kolay ve hızlı karar alacağı ifade edilmektedir.

Bahadır
Bu yazıda incelenen dördüncü yazılım şirketi Bahadır Yazılım’dır. Öncekilere göre nispeten daha küçük ölçekli olan Bahadır Yazılım, oluklu mukavva yazılımının yanında, ticari yazılımlar da hazırlamaktadır. www.bahadiryazilim.com.tr  adresinden  yazılım örnekleri görülebilir. 2001 yılından beri bu sektörde olan firma, “Detay” ve “Prestij” adını verdiği iki oluklu yazılımı geliştirmiştir. Detay biraz daha küçük ölçekli müşterilere hitap etmektedir.

Ayrıca “Prestij Ticari Entegre” adını verdiği yazılım ile fabrika içi tüm operasyonlar ile tüm finansal hareketleri bir arada takip imkanı vermektedir. Fiyat hesaplama, sipariş, planlama, üretim takibi, sevkiyat, faturalama, muhasebe, finansman gibi modüller entegre olarak çalışmaktadır.

Megra
Türkiye’de oluklu mukavva yazılımı yapan son şirket Megra’dır. Web adresi  http://www.megra.net/index.php dir. Oluklu mukavva yazılımı da hazırlamış olmasına rağmen, ağırlıklı işi, çalışmakta olan program ve makineler arasına ara yüzler hazırlamaktır.

Sonuç olarak, oluklu sektörüne hizmet veren yazılım şirketlerimizde büyük bir gelişim içindedir.

7 yorum:

  1. Megra ile çalıştım, mümkün değil dedikleri farklı makinaların senkron çalışmasını sağladı ve bunu izlememiz için de web ara yüzü geliştirdi. Artık gerçek zamanlı tüm verrilere anlık ulaşabiliyoruz. Oluklu sektöründe yazılımlar pahalı olduğu için bizim isteklerimize göre geliştirdikleri arayüz hem basit hemde çok kullanışlı. Bizi en çok etkileyen ihtiyaç tespitini kendileri bizimle beraber yapıp, bizimle gece gündüz demeden çalışmaları.Teşekkürler Megra ve Metin ÇELİK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sayıda, farklı ölçekte oluklu fabrikası ve kutu işletmesi ziyaretinde bulunmaya gayret gösteriyorum. Henüz Megra ile çalışan bir kuruma rastlamadım. Şirket adı ve kontak kişi bildirirseniz müteşekkir kalırım. Madem, böyle canı gönülden çalışan bilgisayar şirketi var, tanımak isterim.

      Sil
    2. Bu yorumu sanki Metin ÇELİK yazmış. Bunca zaman size bir cevap vermediğine göre :)

      Sil
  2. oluklu mukavva yazılımları hakkında daha fazla döküman varsa gönderebilirmisiniz
    yilmazmurat00@gmail.com

    YanıtlaSil
  3. Tüm yazılarınızı geriye dönük olarak okumaktayım. Bu bilgi ve birikimlerinizi belli çerçevelerde bizlerle paylaşmanız bizleri çok memnun etmektedir. Güncel paylaşımlarınızı merakla beklemekteyiz.
    Bunun yanında çalışma hayatımda kullandığım bazı yazılımlardaki maliyet hesapları ile fiili maliyet arasında farklılıklar çıkmaktadır. Bu yazılımlar hazırlanırken oluşan eksiklikler yada satın alan şirketler tarafından eksik yönlendirmeler bunun nedeni olabilir. Sistemdeki bazı açıklar süistimale neden olup iş sonuçlarının farklı çıkmasına neden olabilmektedir.
    Sayılarımla,

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Sektörün içinden biri olarak baktığımda teknokom yazılımını 2.sıraya koymanızın doğru olmadığını düşünüyorum, referanslarına ve referansların üretimlerine baktığınız zaman orta ve küçük ölçekli firmalara hitap ettiğini görebilirsiniz. 3. yazılım şirketi olarak belirlemiş olduğunuz Tet programı ise aylık 5bin ton üzerinde yapan firmalar ile çalışan bir firmadır, Geçen sene sektörün lideri olan bir firma ilede anlaştı ve sektörde 1.sırada olan NTN programı ile 1.ciliği zorlayacak gibi duruyor. Programlara baktığınızda erp programı her yerde aynı gibidir. Önemli olan otomasyonu olan ve otomasyonda ascor - dücker - oluklu makinaları gibi entegrasyonu yazabilen firmalar daha önceliklidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2013 yılında bu yazıyı yazmışım. O zamanki bilgilerime göre sıralamayı da o şekilde yapmışım. 6 sene önceki durum elbette değişmiş olabilir. Yeniden aynı konuyu yazarsam, eleştirinizi dikkate alırım.

      Sil