22 Şubat 2013 Cuma

İNCELEN VE ŞEKİL DEĞİŞTİREN ONDÜLE FORMLARI

1984’de oluklu mukavva sektöründe çalışmaya başladığımda, yalnızca A ve B dalga üretim yapılıyor idi. Kaplamin ilk kez C dalgayı kullanmaya başladığında, rakipleri (o sırada Dentaş’ta çalışıyor idim) olumsuz propaganda yapmakla birlikte; bir süre sonra herkes C kullanmaya başladı. Zamanla çok çeşitli dalga cinsleri ortaya çıktı. Bunların en bilinenleri,
yukarıdaki gibidir. Tabloyu,
adresinden aldım.
Tabloya göre, her bir ondüle şeklinin farklı kalınlık, adım ve take-up faktörleri mevcuttur. İhtiyaca göre bunlardan biri seçilmelidir. Ancak müşteriden gelen maliyet azaltma ve daha yüksek baskı kalitesi, daha farklı ürün beklentileri yeni arayışları da beraberinde getirmeye devam ediyor.

Çeşitli gruplar, en çok üretilen B dalga yerine; B’den 20% kadar ince ama E’den daha kalın yeni B dalgalar geliştirmeye çalışmışlar. İşin ilginç tarafı, bu çalışmaları oluklu makinesi veya ondüle valsi üreticilerinin değil de, oluklu mukavva üreticilerinin yönlendirmesi olmuş.
linkinden detaylarına bakılabileceği gibi; Smurfit Kappa “S flute” ve DS Smith “R flute” geliştirirken, VPK grubu “yeni B” konseptine yakın olduğunu belirtmiş. Daha ince B dalgalar, aynı miktarda kağıt tüketilse bile, nakliye ve stoklamadan avantaj yaratacağı kesin.

Benzer anlayış ile bir başka yaklaşım ise, çift dalga yerine, iç ve dışında yüksek gramajlı kağıt kullanılan tek dalgalarda görülüyor. 2003’de yeni BHS oluklu hattını kuran Innovative Packaging Corporation
iç ve dışında 400 gr/m2 kraft olan F dalgalı levhaları piyasaya sürmüş. F dalgalar pek tutmamış ama, B dalgalar çok tutmuş. Otomotiv yedek parça ambalajlarında, şapkalar CB iken, içi-dışı 270 gramlı B’ye dönmüş.

Yılan veya dalgalı ondüle tabir edilen ürün hakkında daha fazla bilgi,

adresinden edinilebilir. Bu ürünü, mevcut oluklu hatlarına, dış yüzüne de kağıt yapıştırarak, henüz üretme imkanı yok. Ancak bu durum mümkün olduğunda, sanırım yüksek gramaj oluklu mukavva kağıdı üretenler batar.

Ondüle şekli ve kalınlığına yönelik yeniliklerden beni en çok etkileyen ise Xitex’dir. 1990’ların sonunda patentini aldığı Xitex’i 2002’de üretmeye başlayan Amcor, gıda sektöründe çok başarılı sonuçlar aldığını açıklıyor:
Xitex’in en belirleyici iki özelliği ise, çift dalgada ara kat kağıdının olmaması ve bilinen ondüle şekli yerine, “dik açılı üçgenler”in kullanılmış olmasıdır.

Bu konulardaki merakımı bilen, bir arkadaşımın bana getirdiği bir parça Xitex örneği gerçekten çok mukavim. Üretiminin, üçgenleri tepe-tepeye çakıştırma zorluğu nedeniyle, biraz meşakkatli olacağını düşünüyorum. Xitex, “heavy duty” ambalaj sektörünü çok etkileyecektir.

Özetle, ondüle formlarında iki temel trend görülüyor: İncelme ve şekil değiştirme. Trendlerin ortak özellikleri ise, daha az hammadde tüketimi ve daha mukavim ambalaj şeklindedir. Yani daha az üretim anlamındadır. Daha ince, daha hafif derken, “oluklu mukavva üretimini bitirmeye doğru mu gidiyoruz?” şeklinde kendime sormadan da edemiyorum.

1 yorum: