16 Haziran 2013 Pazar

Karlılık Ölçümünde Başka Rasyolar


Önceki yazımda, incelediğim "sektörün karlılığı" konusuna bakarken bazı şirketlerin; EBIT, EBITDA gibi çok bilinen oranların yanında, ROCE ve ROACE gibi başka rasyoları da raporladığını gördüm.
Aşağıdaki grafik, Smurfit Kappa Grubunun (SKG)  ROCE grafiğidir. Tony Smurfit tarafından mayıs ayında Paris’te gerçekleştirilen ICCA Global Summit başlıklı konferansta sunulmuştur.  
 
ROCE, Return On Capital Employed açılımına sahip ve yatırılan paranın (sermayenin) geri dönüş hızı anlamındadır. 
http://www.investopedia.com/terms/r/roce.asp  de, ROCE’nin mutlaka borçlanma faizinden yüksek olması gerektiği yazılmaktadır. Ve hesaplama formülü,

ROCE = EBIT / (Total Assets – Current Liabilities) yani,
ROCE = Faiz ve vergi öncesi kar / (Sabit kıymetler – kısa vadeli borçlar) dır. ROCE, şirketin kendisine verilen sermayeyi ne kadar etkin kullanıp-gelir (kar) elde ettiğini gösteren bir ölçümdür.

Grafikteki WACC ise Weighted Average Cost of Capital açılımında olup,  kullanılan her türlü sermayenin (özsermaye, tahvil vb) ağırlı ortalamalı maliyeti  anlamındadır.
Grafiğe göre, WACC  yüzde 8’lerde iken; SKG 12,5-12,6% ROCE oranını yakalamıştır. 

Başka ROCE oranını kullanan var mı şeklinde baktığımda, DS Smith’in benzer bir oran olan ROACE’yi kullandığını gördüm.

ROACE, Return On Average Capital Employed anlamındadır. Yukarıdaki ROCE dönem sonu sabit kıymet ve kısa vadeli borç rakamlarını esas alırken; ROACE hesaplandığında, dönem başı ve dönem sonu rakamlarının ortalamasını almaktadır.

DS Smith’İn yıllık raporuna göre,
2012 yılında, ROACE oranı 14,6% olmuştur. DS Smith, daha karlı görünmektedir.
 
 Peki ROCE veya ROACE  niçin önemlidir?
  • Şirketin performansını ölçmek için iyi bir göstergedir.  Bir tek yıl için hesap edilmesi doğru olmaz. 4-5 yıl ROCE’lerini aynı anda görmek gerekir.
  • Banka ve sigorta şirketleri için hesaplanmazken; emlak/inşaat ve diğer finans şirketleri için dikkatli kullanılması tavsiye edilmektedir.
  • 20% ve üzeri yüksek ROCE olarak kabul edilir. Ancak her durumda ROCE, borçlanma maliyetinden (banka faizi) daha yüksek olmalıdır.
  • ROCE yükseldiğinde, hisse senedinin fiyatı da artar. ROCE’nin düşmeye başlaması, şirketin rakabetteki avantajını kaybetmeye başladığı hakkında bir sinyaldir.
  • Sektörler arası farklılık gösterir. Bulunulan sektörün ortalama ROCE değeri ile kıyaslamak uygun neticeler verir.
  • Belki en önemlisi, hissedarlar açısından; şirket yönetiminin değiştirilme kararının verilmesi ve yeni yönetimin iyi bir iş yapıp-yapmadığının göstergesi dir. İşte bu, yukarıdaki grafiklerin niçin çizildiğini tam olarak açıklamaktadır.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki adreslere bakılabilir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder