28 Temmuz 2013 Pazar

Yaş Meyve-Sebze Kutuları

Oluklu mukavva sektöründe, kapasite fazlalığı olduğu dönemlerde; “yaş meyve sebze kutuya girse, kurulu oluklu kapasitesinin yetmeyeceği...” masallarını uzun yıllar dile getirdik ve kendimizi kandırdık.  Aşağıdaki  ile takip edecek olan bir iki yazıda, kasa tipi kutuları ve sorunlarını incelemeye çalışacağım.
Plaform
En bilinen ve en çok kullanılan kutu modelidir. Piyasada plaTform şeklinde yanlış telaffuz edilir. International Paper firması tarafından icat edilip-patenti alınması 1980’den öncedir.
Köşe takozlu
Plaform’a göre daha mukavimdir, ancak daha fazla oluklu mukavva kullanılmaktadır. Plaform ile aynı dönemde piyasaya çıktığını düşünüyorum. Bu model “boix” olarak da bilinmektedir. Genellikle, köşe takozlarını örten, (plaformdaki gibi) kuşaklı modelleri  tercih edilmektedir.

P84
Smurfit Kappa’nın patentli ürünü olan P84, adından da anlaşılacağı üzere 1984’de piyasaya sunulmuştur. İçe katlanan yüzlerin kısa veya tam olması ile hangi yüzlerde katlama olduğuna göre 12 kadar modeli mevcuttur.
 

Elle kurmalı
Elle kurmalı kutu tipinde çok sayıda model bulunmaktadır. Aşağıdaki üçü örnek olarak verilmiştir.

Bliss
Bliss hakkında detaylı bilgi önceki yazımda mevcuttur.



Ürün cinslerine göre tavsiye edilen kutu şekilleri (İspanyol bir satıcının önerileri) aşağıdaki linkten görülebilir. Aralarında ülkemizde hiç bilinmeyen modeller de mevcuttur.

Ülkemizdeki durum
Türkiye’ye ilk kasa tipi kutular 1984 yılında Dentaş tarafından getirilmiştir. 1985’de Dentaş biri köşe takozlu diğeri plaform olmak üzere iki katlama makinesi ithal etmiştir. Başlangıçta, ahşap ambalajın ucuzluğu nedeniyle bu makineler uzun yıllar atıl durumda kalmıştır. 1998’den itibaren kasa kutuların kullanımı hızla artmıştır.
Başlangıçta uygun hammaddeler kullanılırken, müşterilerin “fiyat indirin” baskıları ile  daha düşük gramajlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum hemen her yıl Rusya’da çöken kutu  faturalarına yol açmıştır. Bir masa ile telefondan oluşan yaş meyve ihracatçımız, ürünü usulüne uygun tedarik etmediği gibi (kimyasal kalıntılar) ambalajı da maliyet görüp; bindiği dalı kesmektedir.
Öte yandan yaş meyve sebze ambalajlarımız, plaform ile köşe takozlu modellere takılıp kalmış gibidir. Hem kutu şeklinde hem de kağıt tercihlerinde yeni bir standarda ihtiyaç var gibidir.
SoliQ

Yeni standart ihtiyacını, Billerud’da görmüş ve  SoliQ adını verdiği bir konsept geliştirmiştir. http://www.freshservices.com/en/Fresh-Services/adresinden
daha detaylı bilgi alınabilir.














Tercih edilen kutu şekli, yukarıda açıklanan tiplerden hiç birine uymamaktadır. Köşe takozlu olmakla birlikte, köşelerde 3 kat karton olması, şekil olarak kutuyu çok mukavim hale getirmiştir. Ambalajı SoliQ adını taşıması, Billerud’un tavsiye ettiği cins ve gramajdaki kağıtların kullanılması ve Billerud laboratuarından geçer not alması ile mümkündür. Siteden anladığım kadarı ile, yapılan testler; hem nakliye koşullarını, hem sıcaklık ve rutubet farklılıklarını, ve hatta elleçleme şartlarına kadar geniş tutuluyor. Buna karşılık Billerud, tedarik zinciri boyunca mutlaka tasarruf sağlanacağını iddia ediyor. Çok faydalı bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

2 yorum: