22 Nisan 2013 Pazartesi

Büyüme Stratejileri

Bir taraftan yabancıların ambalaj sektörüne girmesi, diğer taraftan yerli yatırımcıların küçük çaplı girişimleri süreken; “büyümenin teorisi var mıdır” diye düşündüm. Türkçe olarak bulduğum kaynaklar, genellikle Kobiler için yazılmış idi. Aşağıdaki linkteki çalışma, Türkçe olanlar içinde belki en faydalısı ama; “bana danışın” havasında yazılmış.
Literatüre göre, temelde 4 tip büyüme stratejisi vardır. 
Bu stratejiler:
1)Yeni ürün ile Yeni pazarlara girme
2)Mevcut ürünü yeni pazarlarda satma
3)Mevcut Pazar için yeni ürünler geliştirme
4)Mevcut ürünü, mevcut pazarda daha çok satma

adresinden aldım.
Yukarıdaki şekle göre, şirketler:
#1: Mevcut ürünleri ile mevcut pazarlarına odaklanmalı ve daha çok satmaya çalışmalıdır. Maliyeti en düşük olan stratejidir, ancak öldürücü fiyat  rekabeti getirmektedir. "Esas işinde kal ve büyümeye çalış."
Güçlü sermaye yapısı ve düşük maliyet, bu stratejinin olmazsa olmazlarıdır. Eski yıllarda (yüksek enflasyon dönemlerinde) çok uygulanan bu strateji; günümüzde bir kağıt üreticisi tarafından layıkı ile tatbik edilmektedir. Ayrıca, satılmak istenen şirketin büyütülmüş gösterilmesi için de bir ilaçtır.

#2: Mevcut ürünleri, farklı pazarlarda satmayı tavsiye eden bu strateji; Mavi Okyanus stratejisi gibidir. Oluklu mukavva ambalaja çok farklı pazarlar bulmak neredeyse imkansız gibidir. Ve kullanım alanları sınırlıdır. Oyuncak, dekor, tabut,...gibi.

#3: Mevcut Pazar için yeni ürünler geliştirilmesini tavsiye eden bu stratejiyi hemen herkes uygulamaktadır. Esasen iki kademeli ürün geliştirme söz konusudur:
1)Teknolojide büyük bir değişiklik olmadan, daha kolay kullanılan, daha çevreci, daha ucuz, başka ambalajları (ahşap sandık gibi) devre dışı bırakan ürünler geliştirmek. Bu şekilde geliştirilmiş bir ambalajı, (müşterinin çanak tutması ve/ya etik dışı davranarak) ufak tefek farklar ile geliştirmiş gibi yapmak.
Ambalajı hacim haline getirip-teslim etmek, kutu ile birlikte palet vs teslim etmek bu kapsamda sayılabilir.
Bu kademe çok sınırlı ölçüde yeni iş yaratmaktadır.
2)Yeni teknoloji ile aynı ürünü, daha renkli, daha hatasız, daha hızlı, daha hafif ve daha ucuz üretmek. Ofsete yakın baskı ile ofset pazarından iş almak, düşük gramajlı kağıtla aynı mukavemeti tutturmak, gibi örnekler sayılabilir.
Esas yeni iş yaratma kabiliyeti, yeni teknolojiye dayanmaktadır. Dubai Packaging adlı şirketin, Pazar payını arttırmak için ne düşündüğü, şu linkten okunabilir: http://www.isnare.com/?aid=1813870&ca=Business

#4: Yeni ürünler ile yeni pazarlara girme stratejisi, yeni maceraları teşvik etmektedir.

Yukarıda sayılmayan diğer bir strateji ise satın alma veya birleşmeler yolu ile büyümedir. Ülkemize gelen yabancılar, bu stratejiyi uygulamaktadır. Avrupa'da azalan pazar payını (veya tüketimi) daha çok büyüme ihtimali olan bir pazarda yatırımla iyileştirmektedirler.

Yabancılar, #4'de oldukça başarılı sonuçlar da almaktadır. Kağıt üretirken, hurda kağıt toplama, oluklu mukavva, preprint, miğfer boru/köşebent ve ofset üretimi yapma neredeyse standarttır. Bazı şirketler ise plastik torba (bag in box için) ve plastik oluklu gibi kağıtla ilgisi olmayan sektörlere de girmektedirler.

Ülkemizde hangi strateji daha iyidir? Sorusuna, ben #4 diyorum. Oluklu mukavva pazarında gelişim yavaşladığına göre (ülkemiz büyümesi 4%'den az olduğu için), yeni oluklu yatırımları; karlılıkları azaltma (belki de zarar edilmesi) etkisi yaratacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder