18 Kasım 2013 Pazartesi

RockTenn


 
7 Kasım 2013 akşamı, Korab’ın, RockTenn’in temsilciğini alması nedeniyle düzenlenen kokteyle katıldım. RockTenn’in oluklu mukavva ambalaj bölüm başkanı, bay Jim Porter’in sunumu öğretici idi. Benim açımdan çok faydalı geçen etkinlikten, derlediğim bilgiler şöyledir:
RockTenn
ABD, Kanada, Meksika, Şili, Arjantin ve Çin’de üretim faaliyetleri olan kuruluş, 26 binden fazla kişiyi çalıştırıyormuş. 8,5 milyon tonluk kağıt/selüloz kapasitesinin yanında 930 milyon m2 konverting kapasitesi varmış.
Şirket, kuzey Amerka’daki
2’nci en büyük oluklu mukavva kağıdı ile oluklu mukavva ambalajı üreticisi,
2’nci en büyük karton üreticisi,
En büyük beyaz kraft üreticisi,
En büyük pre-printli kağıt üreticisi,
En büyük display üreticisi,
Önde gelen hurda kağıt toplayıcısı
Durumundaymış.

RockTenn’in web sayfasına www.rocktenn.com bakılabilir.
Sunumunun ikinci bölümünü, global oluklu mukavva kağıt sektörüne ayıran Jim Porter, çok önemli ve faydalı bilgiler verdi. Ancak sunum sırasında, slaytlarda çok az rakam verilmiş olması grafiklerin anlaşılırlığını azalttı.

Toplantı sonunda bize verilen, tercüme edilmiş sunumda anlam karmaşası vardı. Örneğin “containerboard” kelimesi; “oluklu mukavva kağıdı” olarak tercüme edilmesi gerekirken “oluklu mukavva ambalaj” şeklinde tercüme edilmiş. Bu nedenle, Korab’dan orijinal sunumu istedim ve yorumladım. (Verilen rakamlar “short ton”dur, 1 short ton=0,9071 ton.)

·         2013-2018 yılları arasında, dünyanın ekonomik büyümesi 2,5-4,5% arasında olurken, oluklu mukavva kağıtlarına olan talep 32 milyon ton artacak. Bugün 160 milyon ton olan toplam oluklu mukavva kağıt tüketimi, 2018’de 192 milyon tona ulaşacaktır.

·         32 milyon tonluk artış yalnızca hurda esaslı kağıtlarda olacak. Şimdilerde 40 milyon ton seviyesinde olan virjin kağıt (KL, NCCS, WTKL) talebi çok az artışla 42 milyon tona çıkacak. Buna karşılık hurda esaslı oluklu mukavva kağıtları 120 milyon tondan 152 milyon tona çıkacaktır.

·         2013-2016 döneminde, virjin kağıt üretim kapasitesi, tüketimden fazla artacak. Virjin kağıtların talep artışı Meksika ile (Türkiye dahil) Orta Doğuda 10%’dan fazla artacak. Bu iki bölgede, üretim kapasitesi çok çok az artacağından, Amerikan kraftının iyi müşterisi olmaya devam edecekler.

·         Yine 2013-2016 döneminde, hurda esaslı oluklu mukavva kağıt kapasitesi, ABD, doğu Avrupa ve Orta Doğuda (esas olarak Türkiye’de) çok artarken; talep aynı miktarda artmayacak. Bu bölgeler, hurda esaslı kağıdı ihraç etmek durumunda kalacak.

·         2013’den itibaren, hurdanın maliyeti ormandan daha yüksek olacaktır. Burada “orman”dan kast edilen, selüloz üretilebilecek ağaçlar anlamındadır. Hurda ile ormanın maliyeti 2013’de 122 $/ton’dur (birbirine eşittir.) 2015 sonunda hurda 192$’a kadar çıkarken, orman ancak 134 $ olacaktır. Bunun anlamı, hurda esaslı kağıtlarla, virjin kağıtlar arasındaki fiyat makasının kapanacağıdır. Test liner fiyatı, giderek krafta yaklaşacak demektir.

·         Bu gün itibarı ile en önemli üç bölgenin oluklu mukavva kağıdı üretim kapasite bilgileri şöyledir: Kuzey Amerika’da 42,2 milyon ton kağıt üretim kapasitesi var. Bunun yalnızca 35%’i hurda esaslıdır. Kuzey Amerika’nın ortalama oluklu mukavva kağıt maliyeti (paçal bütün oluklu kağıtları) 329 $/tondur. Avrupa’nın kurulu oluklu mukavva kağıt kapasitesi 37,9 milyon ton iken bunun 78%’i hurda esaslıdır. Avrupa’nın paçal kağıt maliyeti 409 $/tondur. Görüldüğü gibi, Avrupa’nın hem maliyeti yüksek hem de kapasitesinin çoğunluğu hurdaya dayalıdır. Çin’de is durum Avrupa’dan bile kötüdür. 92,7 milyon ton paçal kağıt kapasitesinin, 93%’ü hurda esaslıdır. Ve ortalama kağıt maliyeti 419 $’dır. Bu rakamlar, Amerikalıların kesin avantajlı olduğunu gösteriyor. Tahminim, IP dışındaki kağıt üreticilerinin de ülkemizde yatırım yapacağıdır.

·         ABD’nin oluklu mukavva kağıt üretimi34,5 milyon tondan (2012), 2016’da 37 milyon tona çıkacaktır. Yine 2012’de 6 milyon ton olan oluklu mukavva kağıt ihracatı 2016’da 8 milyon tona ulaşacaktır. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi, dünyanın bütün ülke ve kıtaları, kuzey Amerikan kraftını ithal etmek zorunda olacaklardır. Şimdilerde kendine yeten Avustralya gibi bazı ülkelerde net alıcı olacaktır.

 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder