5 Mayıs 2013 Pazar

Büyük ebatlı tavaları yapıştırabilen makineler

Şapka olarak tabir edilen Fefco 0452 veya 0453 model, büyük ebatlı tavaların hacim haline getirilmesi için genellikle köşelerine zımba atılmaktadır. Özellikle otomotivde zımba tercih edilirken; plastik şişe ve kavanozların taşınması, cam kavanozların taşınmasında zımba tercih edilmeyip-ya manuel kilit mekanizmaları ya da yapıştırma talep edilmektedir. Palet ebadında bir tavayı ayaklı dikiş makinesinde dikme, yoğun işçiliğin yanı sıra maharet de gerektirmektedir.

Büyük ebatlı tavaları yapıştıran/diken var mı şeklinde araştırdığımda, ne kadar geri kaldığımızı bir kez daha anladım.

İlk bulduğum makine, Kippenstein Corporation’a ait ve videosu http://www.klippenstein.com/LargeTrayFormer.htm#
Linkinden izlenebilir. Bu makine, istifleme süresi dahil dakikada 8 şapka yapıştırabiliyor.

İkinci makine, MSK firmasına ait. Firmanın web sayfası  http://www.mskcovertech.com/ dir. Web sayfası makineler hakkında hiç detay vermiyor. MSK’ya ait tray formerin aşağıdaki resmini ise www.directindustry.com adresinden aldım.


Üçüncü makine, Mezger Heftsysteme’ye ait ve videosu  http://www.mezger.eu/index.php?section=product&pro_id=50&lang=en
Linkinden izlenebilir. Dakikada 3-4 şapka çıkarabilen bu makine, yapıştırmak yerine kulaklara ikişer zımba  atmaktadır.
Geçmiş yıllarda Renault şapkalarının dikişi için, çift kafalı bir dikiş makinesi hayal etmiş idim. Makineyi tarif ettiğim iki ayrı yerli dikiş makinesi üreticisi, bu makine olmaz demişler idi. Ancak Mezger’in sitesinde tam hayalimdeki, çitf kafalı dikiş makinesini de gördüm.


http://andyor.com/?page_id=254&lang=en adresinde MSK’nın makinesine benzer bir hat bulunmaktadır.

Emmeti MT-420 makinesi dakikada 3-4 şapka yapıştırabilmektedir.

linkinden izlenebilir. İncelediğim makineler arasında ortalama değerde (10 şapka/dakika) olandır. Wayne Automation diğerlerine göre, sanki biraz daha çeşitli makineler yapıyor gibi.

Freddi firmasının FO-AM-H2/16 modeli dakikada 16 şapka yapıştırabilmektedir. Bulabildiklerim arasında en hızlısıdır.

Bu çalışmayı niçin yaptım?
Özel amaçlı makineler, hem maliyet düşürmede hem de verimlilik artışında çok etkilidir. Çok yakın gelecekte, oktabin şapkalarından, plastik şişelerin taşındığı tavalara dek yuarıdaki gibi makineler ihtiyaç haline gelecektir.
İkinci konu ise, yerli makine üreticilerimizin, biraz “özel amaçlı” makine konularına kafa yorması gerekir. Mezger örneğinde, tavaya bildiğim dikiş (2-2,5 cm sırtı olan) yerine zımba (4-5 cm sırtı olan) atılması ile yeni bir ürün geliştirilmiştir. Bizim makineciler, kopyaladıklarının üzerine fazla bir şey koymadan gitme arzusundadır. Buna karşılık plastik ambalaj makinelerini üretenler, kendilerini çok geliştirmiştir. Ambalaj fuarına her gittiğiniz de, plastik ambalaj makinecilerinin daha da çoğaldığını görmemizin nedeni budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder